Fåglarnas Karlstad
Göte Fax, Lars GM Lindgren

Fåglarna är aldrig långt borta. De är en del av stadens kultur. Det gäller bara att se dem. Och att reflektera över fågellivets dramatiska växlingar mellan olika årstider och olika år. Ett år invaderas staden av tallbit eller gråsiska, nästa år är de helt osynliga. Det här är ingen fågelbok. Den handlar om fåglarnas Karlstad, deras stad lika mycket som vår.

Pris: 150 kr





Mörk sol
Kaj Branzell

Myndigheterna på den indonesiska ön Flores i Timorhavet utfärdar varning att vulkanen Gunung Ranaka har ett nära förestående utbrott. Alla flyg ställs in; lokalbefolkning och turister uppmanas ta sig till hamnen i hamnstaden Labuan Bajo och evakuera sjövägen.
Panik utbryter när det visar sig att alla inte får plats på evakueringsfartyget. Rädsla, sjukdomar, otillräckligt med mat och kulturkrockar ökar stressen och spänningen ombord.

Nyblivna pensionärerna Sara och Erik är de enda svenskar som lyckas få plats ombord tillsammans med vänner från hotellet. De kämpar tillsammans med övriga passagerare och besättning för att överleva, mot ibland omöjliga odds.

Keith och Pamela från Oxford vägrar att följa med sina vänner på en dykbåt. I stället kör de norrut med sin jeep till en övergiven fiskeby för att vänta ut vulkanutbrottet. Deras situation förvärras och de får anledning att ångra sitt val.

Pris: 150 kr



Här ställs frågan om vilka vi är som människor och vad som händer med oss när vi utsätts för hård press och livets skörhet visar sig. Överlevnadsinstinkten visar sig stark men förutsättningarna är olika. Turister viftar med sina sedlar för att komma först i kön till räddningsfartyget, slagsmål uppstår i kampen om vattenflaskorna medan andra förstår vikten av att hålla samman och hjälpa varandra. Liv går till spillo och i slutändan ställs frågan om vem som kan förstå det människorna upplevt.

(Gun Berger, Wermlandiana nr 1 2021)





Knastret - 29 år i samma spår
Göte Fax

Knastret har funnits 29 år i Karlstad. Det är en skivbutik med en förtrollande charm som bara finns i ett exemplar. Där härskar fortfarande gammaldags umgänge och prat mellan musik- och skivintresserade, med Tore & Klaus bakom disken, bland backarna, eller över en fika i den slitna soffgruppen.

Även om en del är ivriga samlare och experter så kan även vanligt folk blanda sig i samtalen och få utbyte av det. På Knastret finns ingen stress, ingen har bråttom. Det är inte underligt att kunderna/besökarna och de båda innehavarna trivs. Knastret främjar psykisk hälsa är denna boks slutsats.

Pris: 100 kr





Det delade Sverige
Jan Warnqvist

Den unge Rickard och hans kamrater Gösta, Sigurd och Nils reser från Värmland för att kämpa för demokratin och mot fascismen i den internationella brigaden i spanska inbördeskriget. Under resan möter de Ingrid som också ska till Spanien för att arbeta på ett sjukhus.

Väl hemma igen efter fler år som spanienfrivilliga blir de inkallade när andra världskriget bryter ut och de möts av misstänksamhet. Kamraterna blir indragna i olika dramatiska händelser när såväl tyska, som brittiska och ryska intressen agerar i Sverige.

De konfronteras också med svenska kollaboratörer som Hugo i Hemliga statspolisen som drivs både av ideologisk övertygelse och egen ekonomisk vinning.

Pris: 200 kr





Kvinnan på isen
Madelene Cicek

Människorna i Ransby i norra Värmland vaknar en vintersöndag upp till något som är så katastrofalt fel. En kvinna, Lisa Dal, ligger döende på Klarälvens is. Det visar sig att en man som de alla känner i byn är ansvarig för hennes död.

Kriminalkommissarie Lego Hjalmarsson kommer från storstadsmiljö men har startat ett nytt liv i Värmland. I jakten på mördaren kommer han allt närmare Lisa som person. Finns det någon utväg för de skamkänslor de båda bär på?

Madelene Cicek är uppväxt i norra Värmland och arbetar inom skolan. Kvinnan på isen är hennes debutroman.

Pris: 150 kr





Inget är oss främmande - värmlänningar berättar
Göte Fax

De flesta av de tolv värmlänningar som här berättar om sina liv har varit unga på 1960-talet. En del har sysslat med kultur, andra berättar om missbruksproblem, några har invandrat till Värmland. Vissa är lite mer kända som Mats Parner, Leif Labraaten och ”Gagga”.
Många av dem har upplevt olika svårigheter under sina unga år och i några fall även senare i livet. En del har inte fått det stöd som de skulle ha behövt. Alla har ändå lyckats trassla sig vidare och med skiftande framgång lyckats göra något bra av sina liv.

Pris: 100 kr



”I Inget är oss främmande (Bernhards förlag, Karlstad) finns också några verkligt mörka levnadsberättelser, redogörelser för missbruk och trasiga familjeförhållanden. Men bokens berättelser, om man väljer att se dem som en helhet, ger dock en ganska bra bild av hur det var och hur det blev. Allt blev inte bra, allt var verkligen inte bra. Ändå var det en sorts liv som det är fängslande att läsa om.”
(Mats Dahlberg, Nya Wermlands-Tidningen 2017-11-18)

”Göte Fax skriver riktigt bra. Intervjuerna är lättlästa och vänliga, utan krusiduller. Och visst är det trevligt att få veta lite mera om personer som inte hör till de uttjatade kändiskretsarna!”
(Gunvor Nyman, Värmlands Folkblad 2017-11-17)





Deje-Hitler – den svenske führern Birger Furugård i 1930-talets medier
Redaktör Christer Gustavsson

I Värmland fanns under sent 1920-tal och in på 30-talet en närvaro av nazistiskt präglade idéer och organisationer. Veterinären Birger Furugård, ”Deje-Hitler”, bildade och stod i spetsen för svenska nazistiska partier fram till 1936.

Denna bok speglar samtida källors uppgifter om och bevakning av Birger Furugård, framför allt i dagspressen. Han beskrevs ofta i en raljant ton, någon gång med motvillig beundran men nästan alltid kritiskt. Dokumenten berättar om partiverksamheten, hans nära kontakter med de tyska nazistledarna, interna motsättningar och splittringar i rörelsen, hans personliga tillkortakommanden och en genom livet bestående politisk trosvisshet.

Pris: 200 kr



”Läsaren får en klar och tydlig bild av såväl Birger Furugård som den nazistiska rörelsen i Värmland, utan att någon kan påstå att bilden är tillrättalagd. För de som vill fördjupa sig i historiken är boken alltså intressant. Här läggs grunden för mycket man borde rota vidare i!”
(Gunvor Nyman, Värmlands Folkblad 2017-11-17)


"Mycket, det mesta, i boken "Deje-Hitler" är material hämtat från 1930-talets tidningar. Citaten och referaten ligger till grund för Christer Gustavssons intressanta och faktarika beskrivning av Furugård politiska "karriär", ett ambitiöst försök att förvandla Sverige till - får man förmoda - en sorts filial till Adolf Hitlers nazistiska Tyskland." (Mats Dahlberg, Nya Wermlands-Tidningen 2017-12-19)





Finnbygdspredikanten – en sannsaga om prästen Emanuel Branzells dramatiska liv i 1800-talets Värmland
Karin Branzell

Vem var egentligen Emanuel Branzell, den värmländska finnbygdens förste predikant? Selma Lagerlöfs förebild till Gösta Berling eller en galen präst?
Säkert är att han räddade livet på många skogsfinnar under svåra missväxtår, han grundade Södra och Norra Finnskogas kyrkor och var omtyckte ”farbror Malle” till Gustaf Fröding och hans syskon.
Karin Branzell har gestaltat den forne predikanten och anförvanten i en sannsaga där hon med stor inlevelse söker ge svaret.

Pris: 150 kr



“Det är alltså en tydligt modifierad och förbättrad bild av Finnbygdspredikanten som Karin Branzell lyfter fram. Det arbete hon lagt ner på både geografisk och historisk research är imponerande. Därmed blir boken inte bara en berättelse om Emanuel Branzell och tillståndet i Nordvärmland på 1800-talet utan även ett intressant komplement i Frödingforskningen.” (Gunvor Nyman, Värmlands Folkblad 2016-11-18)





Från Norra Hyn till Hanoi
Göte Fax och Jan Gustavsson

Göte Fax och Jan Gustavsson skriver om resor och längre eller kortare vistelser i mestadels Afrika och Asien som de var för sig har genomfört sedan 1970-talet.

De skriver bl.a. om att arbeta med kriminalvård i Uganda, erfarenheter av volontärarbete i Ghana och Vietnam och om turistresor i Afrika och Asien i olika skeden av sina liv.

Pris: 100 kr





Finns det trafikljus i Säffle?
Peter Torstensson

Säffle har sedan åtskilliga decennier dragit till sig körkortselever från framför allt Västsverige till ett antal intensivutbildningar, och detta spinner författaren på i denna bok, delvis utifrån egna upplevelser.
Boken är en något skruvad skröna om den stundtals nervpåfrestande tillvaron på en trafikskola, om körkortsdrömmar som förverkligas mot alla odds och om översitteri som slutligen slår tillbaka.

Pris: 100 kr



“Författaren själv varnar dock läsaren redan inledningsvis: “Ta nu inte denna historia på alltför stort allvar...”. Möjligen ett gott råd, men rådet bör inte avstyra från läsning av Peter Torstenssons bok. Ty boken har sina poänger, ganska många till och med.” (Mats Dahlberg, Nya Wermlands-Tidningen 2015-09-24)





Med postbil för fosterlandet
Karl-Gustav Branzell (sammanställt av Karin Branzell)

Berättelserna i boken grundas på Karl-Gustav Branzells minnen från beredskapstiden då han hade ansvar för fältpost. Branzell beskriver soldatlivet på ett dråpligt sätt med mer eller mindre tokiga officerare och kolleger. Men bakom den lättsamma framtoningen skymtar också allvaret, det tyska hotet och rädslan för att möta fienden.

Pris: 100 kr



"Karl-Gustav Branzell blev så småningom universitetslektor i Karlstad. .. Hans minnen har nu ställts samman av dottern, Karin Branzell, och getts ut av Bernhards förlag i Karlstad. Berättelserna skildrar en dramatisk period från slutet av 1930-talet till mitten av 1940-talet.”
(Tommy Löfgren, Dalslänningen 2015-06-30)





Deje och Ullerudsbygden – bruksort och landsbygd
Jan Gustavsson

Deje är den största tätorten i före detta Ulleruds kommun. Orten har tidigare varit en typisk bruksort men är idag en småföretagarbygd med många arbetspendlare och egnahem. Pendlingen sker till tätorten Karlstad men även till Munkfors och andra orter. De andra tätorterna i Ullerud, Olsäter och Mölnbacka, uppmärksammas också.

Det huvudsakliga innehållet i boken består av intervjuer som författaren, själv forshagabo sedan 40 år, genomförde med personer bosatta i före detta Ulleruds kommun för Länstidningen Värmlandsbygden under åren 2010-2014. Syftet med reportagen och med denna bok är att låta Ullerudsborna själva berätta om sina erfarenheter, situationen idag och sina förhoppningar om framtiden.

Pris: 180 kr



"Jan Gustavsson skriver också om landsbygden i forna Ulleruds kommun, han speglar kulturlivet, föreningsliv, idrottsrörelsen, politik, kyrkoliv. Han har intervjuat ett stort antal personer som varit och är verksamma, något som gör boken om före detta Ulleruds kommun till en levande och trevlig läsning."
(Mats Dahlberg, Nya Wermlands-Tidningen 2014-09-29)





En relation behöver ha tid för att bli varm!
Christer Gustavsson (redaktör)

Vänskapen mellan Svenska Kyrkans Unga i Karlstads stift och Equipo Misioñero i Riobamba i Ecuador började att utvecklas redan på 1970-talet. Det som har gjort relationen levande är att det alltid funnits en vilja att lära av varandra och att få dela det som ligger oss allra närmast, vår tro. Framför allt har vänskapen handlat om livet. Livet i Sverige, livet i Ecuador och om den världsvida kyrkan som vi lever i. Relationen med Ecuador har betytt mer för unga människor i Sverige än några ord och bilder kan berätta. Den här boken försöker berätta delar av relationen.

I boken hittar du berättelsen om hur det hela började, metoder för att arbeta befrielseteologiskt och personliga berättelser fram till och med idag. Texterna i den är skriva av: Esbjörn Hagberg (förord), Frida Johansson (förord), Kim Sanfridsson, Mattias Kareliusson, Lennart Strandlund, Lena Skoting, Katarina Claesson, Anna Cöster, Lena J:son Olsson, Leif Nahnfeldt, Karin Bredin, Diana Drewstad, Adam Hultman, Hans Kvarnström, Carlos Vera, Delfin Tenesaca, Maximiliano Asadobay och Verónica Cali.

Boken beställs genom Svenska Kyrkans Unga i Karlstads stift - www.skukarlstad.org/bok

Pris: 100 kr





Det bara ramlar på – en stamkund i fängelse
Jan Gustavsson

Denis har varit aktuell hos socialtjänsten sedan 1957 och i kriminalvården sedan 1967. Fortfarande är han aktuell i kriminalvården. Brottsligheten har huvudsakligen omfattat inbrott, stölder, narkotikabrott och trafikbrott.
Denis representerar det så kallade “svängdörrsklientelet” som begått många brott och som dömts till många korta fängelsestraff. Det ovanliga med honom är att han varit kriminellt aktiv under så lång tid.
Denis ger själv inte någon egentlig förklaring till sin brottskarriär – “det har bara ramlat på”.

Pris: 85 kr





Hera & Lera möter Stenmonstret
Solveig Bergqvist Larsson och Cecilia Kyllinge med illustrationer av Kathrin Bergqvist-Löfgren

Trollsystrarna Hera och Lera bor i den fridfulla trollskogen med sina föräldrar och djurvänner. Plötsligt brakar en fyrhjuling in bland träden och trollen flyr för livet. De råkar komma över på fel sida av Silverbäcken och kan aldrig återvända igen!
Det enda som skulle kunna rädda dem är den magiska silverstenen. Den finns djupt nere i gruvan hos det livsfarliga Stenmonstret. Hera och Lera får en människovän, Sabina, och tillsammans med Assar älg och Enar ekorre beger de sig till gruvan. Vad händer när de ska stjäla silverstenen från Stenmonstrets panna?

Pris: 100 kr



"Detta är en rolig och fantasifull barnbok som roar både barn och vuxna. Ett tjugotal härliga illustrationer följer handlingen väl. Språket är lättillgängligt och lekfullt.
Både text och bild utstrålar värme, kärlek till naturen och humor.”

Ulla Hannelius, nr 2/2014 av Dalapennan (Dalarnas författarförbunds tidning).





En bruksort i förvandling
Folkrörelser och företagsamhet i 2010-talets Forshaga
Jan Gustavsson

Forshaga är ett samhälle som många andra i södra Värmland. Men det har också sin speciella historia och karaktär. Historien sträcker sig från bruksort till småföretagar- och pendlarsamhälle. Förr var majo­riteten beroende av förhållandena på bruket. Numera lever där forshagabor med många olika bakgrunder, yrken och intressen.

Jan Gustavsson är själv forshagabo sedan snart 40 år. Denna bok är en samling reportage från Forshaga som han skrev för Länstidningen Värmlandsbygden under åren 2010-2012. Hans intervjuer är berättelser om Forshagas historia, företagsamhet, folkrörelser, idrott och kultur. De uppmärksammar en mängd personer och sammanhang som skapar ett rikt liv för många av dagens forshagabor.

Pris: 100 kr



"Texterna publicerades häromåret i Länstidningen Värmlandsbygden och syftet var att ge en bild av dagens Forshaga. Det lyckas Jan Gustavsson, inte minst tack vare det som i sammanhang som dessa är grunden för ett gott resultat: Kärlek till hembygden."
(Mats Dahlberg, Nya Wermlands-Tidningen 2012-11-13)





Spionen från Ed
Karin Klinga

Under andra världskrigets första år känns hotet om en tysk invasion påtagligt i det lilla samhället Ed i Dalsland. Trafiken är tät när solida¬riska dalslänningar smugglar vapen och motståndsmän över gränsen till det ockuperade Norge. Den unga Elin – ”spionen från Ed” – ansluter sig till en grupp som aktivt arbetar för norrmännen.

I Ed finns också en nazistvänlig svensk säkerhetstjänst som lämnar ut känsliga uppgifter till tyskarna och bygger upp ett hemligt arkiv över motståndare till den nya ordning som väntas komma när Sverige ockuperas.

Nutid, krigstid och familjehistoria vävs ihop när sextio år senare ett bankkontor i Lysekil rånas och förövarna oavsiktligt kommer över det bortglömda arkivet från 1940-talet.

När arkivet dyker upp igen bestämmer sig en åldrad Elin för att sanningen äntligen ska fram om myndigheters krigstida samarbete med nazisterna. Att en minister av personliga skäl har försökt mörklägga hela historien måste avslöjas. ”Spionen från Ed” träder åter i tjänst ..

Karin Klingas debutbok är en spännande berättelse från krigsåren och vår moderna historia som åskådliggör hur människor i svåra situationer försöker göra det de tycker är det rätta, men ofta hamnar i moraliska gråzoner.

Pris: 100 kr



"Miljö- och tidsskildringen från krigsåren är både bra researchad och väl genomförd och de mänskliga relationerna, liksom bevekelsegrunderna för olika handlingar, fungerar väl. Resultatet har blivit en bitvis ..... spännande familjehistoria där nutid och krigstid vävs samman."
(BTJ, Lilian Fredriksson, häftepos 12118274)


"Deckarhistorien följer tydligt traditionen från Bohuslänsdeckare som Gösta Unefäldt och Camilla Läckberg."
(Provinstidningen Dalsland 2012-06-02)


"... de skildrade händelserna från krigstiden ger historien tyngd och realism."
(Dalslänningen 2012-07-10)


“Berättelsen är en ovanligt fantasifull skröna ... Lättläst och underhållande berättelse, som bjuder på många överraskningar ...”
(Wermlandiana nr 3 2012, utges av Föreningen Värmlandslitteratur)

   Bernhards förlag, c/o Christer Gustavsson, Horsensgatan 36, 654 67 Karlstad   |   christer.gustavsson4@gmail.com